O mână de oameni harnici a organizat sâmbătă 20 aprilie la ”Muzeul Satului” Sânnicoara, un târg de covoare la care au fost invitați localnicii dar și alți pasionați de obiecte tradiționale din alte zone.
Frumoasa poveste a Asociației Vatra Satului Sfântul Nicolae din Sânnicoara a început în 18 septembrie 2018, când mai multe doamne din localitate au înființat asociația care are ca obiectiv promovarea tradițiilor locale. Pasiunea pentru obiceiurile și meșteșugurile de altădată a fost numitor comun a grupului care s-a ocupat de amenajarea Muzeului Satului, un loc pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l vizităm măcar odată.
La muzeul satului din Sânnicoara veți găsi o încăpere amenajată complet cu obiectele pe care bunicii și străbunicii noștri le aveau în casă, începând de la articole de mobiler, la covoare, veselă, icoane, război de țesut și binențeles multe straie tradiționale pe care oamenii locului le îmbrăcau la diverse evenimente din viața lor. Cei care au amenajat muzeul, au avut grijă la detalii și reușesc să-l transpună pe vizitator într-o lume pe care azi, noi cei tineri o cunoaștem doar din poze sau din poveștile bunicilor.
Misiunea Asociației nu s-a terminat odată cu amenajarea Muzeului Satului ci de abia a început. Doamnele Rodica Luca, Maria Marcu, Andreea Măcicășan, Jenica Mocan, Maria Oarfă și Veronica Buș au continua să realizeze obiecte tradiționale ca odinioară folosind războiul perfect funcțional amplasat la muzeul satului. Aici se produc printre altele covoare dar și diferite modele de sacoșe, mai mari sau mai mici. Un lucru absolut remarcabil este materia primă care se folosește: blugi, pantaloni și alte articole vestimentale, aruncate sau restrase de la purtare. Practic la Sânnicoara se reciclează vestimentația veche și i se dă o nouă identitate și o nouă funcționalitate folosind o tehnologie arhaică.
Membrii Asociației Vatra Satului s-au bucurat de-al lungul timpului de câteva vizite a unor clase de elevi ale școlii din Sânnicoara. Micuții au văzut cu ochii lor cum reușeau bunicii să măsoare făina când nu aveau un cântar acasă, au văzut cum arată un fier de călcat înainte să fie rețea electrică și au experimentat țesutul la război.
”Din păcate tinerii de azi nu mai sunt atrași de astfel de meșteșuguri” ne-a declarat doamna Rodica Luca.
Sâmbătă a fost organizat un târg de covoare țesute la război, pe lângă acestea vizitatorii au avut posibilitatea de a-și achiziționa diferite sacoșe cu motive tradiționale. Clienții nu au fost mulți, dar cei care au călcat pragul târgului, au rămas plăcut surprinși de munca depusă de membrii asociației, dar și de rezultatul muncii, obiecte atent realizate de mâini iscusite.
”Am cumpăt o sacoșă din material de blugi, îmi place că este sănătoasă, bine lucrată și are și câteva motive tradiționale la mijloc. Le felicit pe doamne pentru ceea ce fac și le doresc mult succes!” ne-a declarat Roxana, o tânără din Apahida.
Printre vizitatori s-a numărat și Primarul comunei, Grigore Fati, care a fost întâmpinat cu ospitalitate de gazdele evenimentului, care l-au felicitat cu ocazia zilei de naștere. Edilul comunei si-a achiziționat un covor și o sacoșă și le-a lăudat pe doamne pentru organizare. Grigore Fati nu a scăpat până nu a degustat câteva pancove puse la dispoziție de organizatorii evenimentului.
Inițiativa doamnelor din Sânnicoara de a duce mai departe tradițiile locale este de încurajat! Conducerea Școlii din Apahida ar putea lua în calcul să organizeze excursii cu elevii la Muzeul Satului din Sânnicoara și realizeze ateliere de creație alături de membrii Asociației Vatra Satului, care s-au declarat încântați de ideea de a învăța noua generație meșteșugurile generațiilor anterioare. Într-un fel sau altul trebuie să găsim tineri care să ducă mai departe obiceiurile și tradițiile locale pentru a ne putea păstra identitatea.