Cine este Nicolae Borca? Cum v-ați caracteriza și ce experiență aveți?
Nicolae Borca: Sunt un tânăr care doresc să mă implic și să fac din Jucu un model între comunele din România. Am fost obișnuit de mic să muncesc și să lupt pentru a-mi îndeplini visul de a avea propria afacere în domeniul telecomunicațiilor, lucru pe care l-am reușit în urmă cu mai mulți ani. Între timp am mi-am extins afacerea și în alte sectoare de activitate precum energie verde, securitate sau construcții civile. Nu sunt genul de antreprenor care stau doar în birou, îmi place să muncesc, să pun umărul și să ajut echipa.
Am 35 de ani, sunt căsătorit, am o fetiță de patru ani, sunt un familist convins. Am decis să-mi întemeiez o familie și să ma stabilesc în Jucu întrucât sunt atașat de această comună și comunitatea locală și cred cu tărie că are toate premizele să devină o comună modernă.
Ce vă determină să candidați pentru funcția de primar al comunei Jucu?
Nicolae Borca: Prin activitatea care am desfășurat-o în comuna Jucu în până în 2019 am fost mereu aproape de oameni, fiind în contact zilnic cu locuitorii comunei. Am fost impulsionat să intru în politcă și să candidez la Primărie și m-am simțit onorat cand jucanii mi-au încredințat un mandat de consilier local în 2020, funcție din care am putut să mă familiarizez mai bine cu nevoile și aspirațiile comunității noastre.
Posibilitățile de a propune și implementa proiecte din postura de consilier local sunt limitate, prin urmare am decis să candidez la funcția de primar, care mi-ar permite să imprim viziunea modernă pe care echipa noastră o are pentru comuna Jucu.
Cum evaluați activitatea actualei administrații locale, din ultimii 4 ani?
Nicolae Borca: Activitatea actualei conduceri a fost mult sub așteptările comunității, care și-a pus încrederea în programul politic propus de adversarii politici acum patru ani din care s-au realizat extrem de puține obiective. În momentul de față discutăm de aceleași trotuare promise, aceeași stațiune balneoclimaterică, de piste de biciclete nerealizate și multe altele obiective care au rămas la stadiul de promisiuni.
Jucu are un buget record, raportat la populație, la care alte localități din țară doar visează. Se văd în practică efectele acestor sume de care a dispus primăria?
Nicolae Borca: Aici este marea problemă a actualei conduceri. Având un buget extrem de bogat datorită companiilor mari care-și desfășoară activitatea pe raza comunei și care contribuie la bugetul local, actuala putere nu a reușit să realizeze proiecte importante de care Jucu avea nevoie. Ordinea priorităților a fost cea greșită, în loc să ne axăm pe infrastructură s-au investit bani mulți în proiecte megalomane, precum cel a sălii polivalente, unde s-au alocat până acum nu mai puțin de 4 milioane de euro, însă lucrările sunt departe de a fi finalizate. Un alt exemplu sunt locuințele sociale la suprapreț, cu banii cheltuiți pentru un apartament social se pot construi doua case. Vă dați seama cât de mare e supraevaluarea obiectivului?!
Care considerați că sunt principalele probleme ale comunei și ce planuri aveți pentru rezolvarea lor?
Nicolae Borca: Infrastructura defectuoasă este de departe cea mai mare problemă. Odată cu creșterea numărului de locuitori, au apărut și alte probleme specifice precum traficul, lipsa locurilor pentru copii la grădiniță și așa mai departe. În 2024, cu un buget bogat precum cel al comunei Jucu, încă mai vorbim despre străzi neasfaltate, străzi pe care nu sunt utilități: apă, canal, etc. În plus lipsesc parcurile de joacă pentru copii și locurile de recreere pentru adulți, mă refer la locuri reale de joacă și recreere, nu la parcuri făcute doar pentru a fi trecute la număr.
O altă problemă este situația terenurilor din comuna Jucu, după cadastrarea sistematică, efectuată de ANCPI de curând. La Jucu majoritatea proprietarilor de terenuri au avut de suferit pe urma întăbularilor eronate efectuate de firma prestatoare a contractului, pe fondul neglijenței funcționarilor Primăriei, care ar fi trebuit să verifice modul în care se fac întăbularile, pentru a se asigura că rezultatul final va fi unul conform cu realitatea.
Din prima zi de mandat dorim să ne apucăm de treabă, vom da drumul proiectelor importante de infrastructură și în același timp vom forma echipe de consultanți care să poata gestiona și veni cu soluții pentru problemele expuse mai sus.
Legat de problema cadastrărilor vom oferi tot suportul necesar pentru ca proprietarilor terenurilor din Jucu să le fie corectate CF-urile pentru a corespunde cu situația reală a acestora.
Ce viziune de viitor aveți pentru Jucu? Spre ce ar trebui să se îndrepte comunitatea? Există un model de urmat?
Nicolae Borca: Jucu trebuie să reprezinte cu adevarat zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca. Jucu trebuie să devină localitatea unde oamenii să-și dorească să aibă o casă, să fie comuna cu străzi modernizate nu doar asfaltate, cu o infrastructură educațională modernă, cu zone de joacă pentru copii și de relaxare în adevăratul sens al cuvântului.
Comuna Jucu poate deveni comuna în care cetățeanul are încredere că administrația folosește banii publici în interesul comunității, iar acest lucru îl putem face prin digitalizare și transparență în ce privește cheltuielile publice.
Doriți să le transmiteți un mesaj cetățenilor?
Nicolae Borca: O dată la patru ani puterea este în mânile voastre, ale cetățenilor, iar pe 9 iunie ne puteți acorda încrederea dumneavoastră pentru a produce schimbarea în comuna Jucu și sigur nu vă vom dezamăgi. Aveți încredere, aveți curaj, uniți putem schimba Jucu în bine.