Medicamentul anti-COVID Favipiravir produs de Terapia Cluj, aprobat în ambulatoriul spitalelor

Guvernul României a aprobat utilizarea medicamentului Favipiravir în terapia COVID-19. Potrivit ordonanței de urgență adoptată de executiv, tratamentul poate fi prescris în ambulatoriu bolnavilor cu forme ușoare de COVID-19. 

„Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care s-a completat Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Practic, este vorba despre faptul că, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului, vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare”, a explicat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, la finalul şedinţei de Guvern.

Favipiravir-ul a fost autorizat temporar în India și nu se află pe lista medicamentelor compensate în România.

„Drept urmare, nu poate fi acordat pe gratis în sistemul farmaciilor. De asemenea, acest medicament este introdus în România pe o autorizaţie de nevoi speciale, deci nu are autorizaţie de punere pe piaţă solicitată de către producător. Practic, la prezentarea în unitatea sanitară cu paturi în spital, medicul specialist, medicul de boli infecţioase, are două posibilităţi: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital şi să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, în funcţie de stadiul pacientului. Ori, dacă constată că acest pacient are forme uşoare, pentru că acest medicament poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme uşoare, tratamentul poate continua în afara spitalului în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci poate prescrie şi se poate livra din farmacia cu circuit închis a spitalului acest medicament şi pacientul în acest caz pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu, ceea ce înseamnă, din acest punct de vedere, o degrevare a sistemului spitalicesc”, a mai precizat Cseke Attila.

Reprezentanții Terapia Cluj au anunţat la sfârşitul lunii trecute că are pe stoc 1,3 milioane de tablete de Favipiravir, care pot fi utilizate pentru a răspunde nevoilor imediate. În următoarele săptămâni, compania poate asigura livrarea a încă aproape 5 milioane de tablete. Mai mult, Terapia Cluj are capacitatea de a aduce în țară în prima săptămână din luna noiembrie o altă tranșă de 2,4 milioane de tablete de Favipiravir.

Sursă foto: ServusCluj

%d bloggers like this: