Edilul, Emil Boc a cerut modificarea modului de calcul al ratei de incidență a COVID-19.

Primarii marilor orașe din România sunt nemulțumiți de modul în care este stabilită rata de incidență a COVID-19. Emil Boc, edilul municipiului Cluj-Napoca, se plânge că localitățile care testează foarte mult au o rată de incidență ridicată, lucru care afectează economia locală și nu numai. De aceea, Boc cere ca rata de incidență să țină cont și de numărul de teste efectuate, nu doar de numărul infectărilor cu noul coronavirus.

„Suntem corecți, testăm, facem vaccinuri, respectăm măsuri impuse, dar la capitolul testări ajungem să punem economia pe butuci. Am cerut un singur lucru: să se coreleze nivelul de testare cu rata de infectare. Dacă testezi mai mult, să se pondereze că ai făcut mai multe teste și de aceea rata e mai mare! Ni s-au făcut promisiuni, dar suntem cu ele în brațe. Eu cred că sunt experți care sunt rupți de realitate, sunt cu ochii în calculator și nu se uită cu un ochi în realitate. Realitatea din ecran e diferită de cea din viața reală. Să nu omoare economia, până nu e prea târziu!”, a cerut primarul Emil Boc.

Edilul Clujului a primit un răspuns de la Andreea Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății. „Eu aș pune altfel problema: faptul că în cele trei județe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară față de populația din județele respective, pentru că este dorința de a vedea pe ce date stai, și nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate. Deci, aș spune că este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective, iar pe de altă parte, faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea HoReCa este, de asemenea, din punctul meu de vedere, un motiv de grijă pentru populație, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, de fapt vedem că se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic”, a explicat Andreea Moldovan pentru Digi24.

Secretarul de stat a mai declarat că nu ar fi corect față de alte localități să se modifice modul de calcul a ratei de incidență. „Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea. Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe. Din contră, ceea ce trebuie să facem- și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze și el cât mai repede- ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a mai arătat Andreea Moldovan.

Foto: telegraph

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: