Iohannis a semnat cererile de urmărire penală pentru Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis marți ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cererea de urmărire penală în cazul fostului premier Petre Roman și fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis i-a transmis ministrului Justiției:

  • cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, în calitate de fost prim-ministru în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, pentru infracțiuni contra umanităţii;
  • cererea de urmărire penală a lui Gelu-Voican Voiculescu, în calitate de fost viceprim-ministru în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanităţii.

Procurorii militari spun că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane, conform procurorilor.

În 15 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus introducerea mai multor instituţii, între care Guvern, Jandarmerie, Parchetul General, ministerele de Interne, Finanțe și Apărării, ca părţi responsabile civilmente în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii.

Citeste mai mult pe hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: